Περιγραφή
Βιολογικοί Σπόροι Chia Λευκοί 300gr Ola Bio
Ο λευκός σπόρος Chia είναι η πλουσιότερη πηγή ωμέγα-3 (εύρος 60% άλφα-λινολενικού οξέος ALA στο έλαιό του), με επιπλέον μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες σε σχέση με τον παραδοσιακό μαύρο σπόρο.
Οι σπόροι chia, τόσο οι λευκοί όσο και οι μαύροι, αποτελούν υπερτροφή λόγω των πλούσιων θρεπτικών συστατικών τους. Ας δούμε αναλυτικά τα οφέλη τους και τις διαφορές μεταξύ τους:
Θρεπτικά Οφέλη των Σπόρων Chia:
Φυτικές Ίνες:
Οι σπόροι chia περιέχουν έως και 40% φυτικές ίνες, προάγοντας την υγεία του εντέρου και βοηθώντας στην αίσθηση πληρότητας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Πρωτεΐνη:
Υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που συμβάλλει στον κορεσμό και στη συνολική διατροφή.
Ασβέστιο, Σίδηρος, Χαλκός, Μαγγάνιο, Φώσφορος:Παρέχουν σημαντικά μέταλλα που υποστηρίζουν διάφορες λειτουργίες του σώματος, όπως την υγεία των οστών, την παραγωγή ενέργειας και τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα.
Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα:
Οι σπόροι chia είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3, που είναι σημαντικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
Αντιοξειδωτικά:
Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες και την οξείδωση.
Διαφορές μεταξύ Λευκών και Μαύρων Σπόρων Chia:
Χρώμα: Η βασική διαφορά έγκειται στο χρώμα τους. Οι λευκοί σπόροι είναι λευκοί, ενώ οι μαύροι είναι μαύροι.
Θρεπτική Σύνθεση: Και οι δύο τύποι έχουν σχεδόν πανομοιότυπη θρεπτική σύνθεση, αλλά οι λευκοί σπόροι chia θεωρούνται πλουσιότεροι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Ωμέγα-3: Οι λευκοί σπόροι chia περιέχουν περίπου 60% άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) στο έλαιό τους, καθιστώντας τους πλουσιότερη πηγή σε σχέση με τους μαύρους σπόρους.
Γιατί οι Λευκοί Σπόροι Chia είναι Πιο Ακριβοί:
Σπανιότητα: Οι λευκοί σπόροι chia παράγονται σε μικρότερη ποσότητα σε σχέση με τους μαύρους, κάνοντάς τους πιο σπάνιους.
Αισθητική Αξία: Το λευκό χρώμα τους θεωρείται πιο αισθητικά ευχάριστο, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση και, κατά συνέπεια, την τιμή τους.
Θρεπτική Αξία: Η ελαφρώς καλύτερη θρεπτική αξία των λευκών σπόρων (περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά) μπορεί να συμβάλλει επίσης στην υψηλότερη τιμή τους.
Τρόπος Χρήσης
Προστίθενται σε δημητριακά, smoothies, γιαούρτια είτε ενσωματώνονται σε συνταγές ψωμιού ή τορτίγιας, αυτοί οι ευέλικτοι σπόροι προσφέρουν μαγειρική ευελιξία.
Οι σπόροι Chia, γνωστοί για τις υδατοαπορροφητικές τους ιδιότητες, μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και ωμοί χωρίς μούλιασμα. Μπορούν να πασπαλιστούν πάνω από το φαγητό ή να αλεσθούν σε μια ουσία που μοιάζει με γέλη για χρήση ως υποκατάστατο αυγού στο ψήσιμο.